NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. janvārī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
2
2

Misijas karavīru vesto ieroču nav bijis daudz

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2006. gada jūlijā no Irākas atgriezās 119 kājnieki.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Latvijas kontingenta karavīri no savas dienesta vietas Irākā 2006. gadā centušies izvest pavisam nelielu ieroču apjomu, iespējams, tie bijuši tikai daži nereģistrēti šaujamieroči. Tā liecina Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) sniegtā informācija.

Šonedēļ plašsaziņas līdzekļos parādījusies informācija, ka Latvijas kontingenta karavīri tiek turēti aizdomās par ieroču kontrabandu no Irākas, kur dienēja starptautiskajā operācijā. Nelegālos ieročus 2006. gadā atrada Militārā policija (MP).

“Atgriežoties no starptautiskās operācijas, nav iespējams ievest valstī nelegālus šaujamieročus, jo militārās kravas pārbauda MP, arī konkrētajā gadījumā nelegālos ieročus uzgāja tieši MP,” skaidro NBS preses virsnieks Uldis Davidovs.

Kriminālprocess aizdomās par ieroču kontrabandu sākts jau 2006. gada jūlijā pēc kontingenta atgriešanās no Irākas, taču nav zināms, kāpēc informācija plašākai publikai par to parādījusies tikai tagad.

Ieroču bijis pavisam nedaudz, taču kādi konkrēti – to neļauj publiskot kriminālprocess. Vienam karavīram piemērots disciplinārsods par neatbilstību ieņemamajam amatam, informēja U. Davidovs. “Taču tas nenoņem kriminālatbildību.”

"Militārā policija uzrauga, lai no kaujas zonām nevestu nereģistrētus ieročus."

NBS vienības Irākā dienēja pēc rotācijas principa, un 2006. gada jūlijā Latvijā no Irākas atgriezās 2. kājnieku bataljona rota. Grūti pateikt, kādiem mērķiem kāds no karavīriem centies pārvest nereģistrētu ieroci – praktiskiem nolūkiem vai kā suvenīru no dienesta vietas.

Tuvākajās dienās kriminālprocess tiks nodots Muitas lietu prokuratūrai, kas lems par tā tālāko virzību. NBS paralēli tika veikta dienesta izmeklēšana. Kā norāda NBS pārstāvis, karavīri ir informēti par šo izmeklēšanu un ir lietas kursā par to, ka nelegālus ieročus no misijām Latvijā ievest nav iespējams, jo NBS ir pietiekami stingra sistēma kravu pārbaudei.

Pēdējā laikā Latvijas armijā atklāti vairāki reglamenta pārkāpumi. Par nespēju nodrošināt pilnvērtīgu misijas karavīru apgādi amatu zaudēja bijušais NBS Sauszemes spēku komandieris Igors Rajevs. Tagad viņa vietā iecelts pulkvedis Dzintars Roga.

Labs saturs
2
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI