SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. janvārī, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
1
1
1

Bērniem – invalīdiem – valsts apmaksā psihologa pakalpojumus

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Psihologa pakalpojuma mērķis ir sniegt atbalstu personai krīzes situācijā, kas radusies sakarā ar invaliditātes noteikšanu bērnam, kā arī lai personas ar invaliditāti un viņu likumiskie pārstāvji varētu panākt un saglabāt maksimālu patstāvību, pilnīgas fiziskas, garīgas, sociālās un profesionālās spējas.

FOTO: www.sxc.hu

No šā gada bērniem, kam pirmoreiz atzīta invaliditāte, un viņu vecākiem ir iespēja saņemt valsts apmaksātas psihologa konsultācijas.

Lai personai sniegtu atbalstu krīzes situācijā, kas radusies saistībā ar invaliditātes noteikšanu bērnam, kā arī lai veicinātu bērnu ar invaliditāti un viņu ģimenes locekļu vienlīdzīgas iespējas iekļauties sabiedrībā, Labklājības ministrija (LM) no 2011. gada nodrošina valsts apmaksātus psihologa pakalpojumus.

Paredzēts, ka psihologa palīdzība jau šogad būs nepieciešama apmēram 940 bērniem ar invaliditāti, kam tā noteikta pirmo reizi, kā arī viņu vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem. Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem, 2009. gadā pirmreizēji invaliditāte tika noteikta 853 bērniem līdz 16 gadu vecumam, bet 2008. gadā – 927 bērniem.

Konsultācijas gan bērniem, gan vecākiem

Ministru kabineta 2010. gada 28. decembra noteikumi Nr. 1208 „Noteikumi par psihologa pakalpojuma apjomu personai līdz 18 gadiem, kurai pirmreizēji noteikta invaliditāte un kura dzīvo ģimenē, kā arī tās likumiskajam pārstāvim, un pakalpojuma saņemšanas kārtību” paredz: tie ģimenēs dzīvojošie bērni, kam pēc 2011. gada 1. janvāra invaliditāte līdz 18 gadu vecumam noteikta pirmoreiz, kā arī viņu likumiskie pārstāvji (vecāki, aizbildņi) var saņemt psihologa pakalpojums - divas valsts apmaksātas 45 minūšu garas konsultācijas. Pakalpojumu var pieprasīt un saņemt gada laikā pēc pirmreizējās invaliditātes noteikšanas.

Psihologa konsultāciju varēs sniegt speciālisti, kam ir atbilstoša izglītība un vismaz divu gadu pieredze ģimeņu ar bērniem konsultēšanā.

"Psihologa konsultāciju var saņemt gan bērns, gan tā likumiskais pārstāvis."

Kā skaidro Labklājības ministrijas Vienlīdzīgu iespēju nodaļas vecākā referente Inese Vilcāne, noteikumi neregulē psihologa konsultācijas saturu: „Psihologa pakalpojuma mērķis ir sniegt atbalstu personai krīzes situācijā, kas radusies sakarā ar invaliditātes noteikšanu bērnam, kā arī lai personas ar invaliditāti un viņu likumiskie pārstāvji varētu panākt un saglabāt maksimālu patstāvību, pilnīgas fiziskas, garīgas, sociālās un profesionālās spējas.

Neatkarīgi no tā, kura no minētajām personām – bērns vai pieaugušais – saņem pakalpojumu, kopumā tās ir divas konsultācijas. Piemēram, uz vienu iet bērns, uz otru – vecāki; ja bērns ir zīdaiņa vecumā, uz abām konsultācijām dodas vecāki. Kas izmantos psihologa konsultāciju – tas paliek paša pakalpojuma saņēmēja ziņā, izlemt var palīdzēt arī sociālais darbinieks.”

Iesniegums – arī pa pastu

Psihologa pakalpojums jāpieprasa pašvaldībā, kurā personai vai tās likumiskajam pārstāvim deklarēta dzīvesvieta. Lai pieteiktu psihologa konsultāciju, bērna – invalīda – likumiskajam pārstāvim pašvaldības sociālajā dienestā būs jāiesniedz iesniegums par psihologa pakalpojuma piešķiršanu.

Var būt arī gadījumi, kad iesniegumu pašvaldībai raksta persona pati. Tā var notikt situācijā, kad cilvēkam neilgi pirms 18 gadu sasniegšanas tiek piešķirta invaliditāte, bet konsultāciju viņš izvēlas saņemt vēlāk – t.i., gada laikā pēc invaliditātes piešķiršanas.

"Piešķirot psihologa pakalpojumu, sociālais dienests nevērtē personas maksātspēju."

Iesniegumā jānorāda:

  •  personas vārds, uzvārds, personas kods;
  •  deklarētās dzīvesvietas adrese un faktiskās dzīvesvietas adrese, ja tā atšķiras no deklarētās;
  •  personas likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese un faktiskās dzīvesvietas adrese, ja tā atšķiras no deklarētās;
  • pakalpojuma saņēmējs (saņēmēji);
  • vēlamais psihologa pakalpojuma sniedzējs (ja ir zināms);
  • vēlamākais saziņas veids ar sociālo dienestu (attiecīgo norādot telefonu, e-pasta vai pasta adresi).

Iesniegumu var nosūtīt arī pa pastu vai, ja iesniedzējam ir elektroniskais paraksts, – elektroniski.

 Labklājības ministrijas speciāliste vērš uzmanību: „Pakalpojuma pieprasītājs drīkst izvēlēties jebkuru psihologu. Jāņem vērā, ka no valsts budžeta tiek apmaksāts psihologa pakalpojums deviņu latu apmērā, tas nozīmē, ka starpība starp cilvēka izvēlētā psihologa cenu un valsts budžeta apmaksāto ir jāsedz pašam pakalpojuma saņēmējam.”

Atteikumam jābūt pamatotam

Kad sociālais dienests saņems iesniegumu, darbinieki to pārbaudīs, izvērtēs pakalpojuma pieprasītāja atbilstību tā saņemšanai un iesniegumu reģistrēs. Piecu darbdienu laikā dienestam jāpieņem lēmums par psihologa pakalpojuma piešķiršanu vai atteikumu.

Atteikuma iemesli, piemēram, var būt: personai pirmreizējā invaliditāte noteikta pirms 2011. gada 1. janvāra; personai invaliditātes noteikšanas laikā bijuši vairāk nekā 18 gadi; nokavēts pakalpojuma saņemšanas termiņš utt.

Sociālais dienests nedrīkst atteikt psihologa pakalpojumus “tāpat vien” - ja sociālajam dienestam, teiksim, izskatās, ka šai personai nevajag šo pakalpojumu vai ja dienestam šķiet, ka likumiskie aizbildņi ir pietiekami maksātspējīgi.

 Kā skaidro I. Vilcāne, noteikumi paredz, ka atteikumu piešķirt psihologa pakalpojumu sociālais dienests var pieņemt tikai tajā gadījumā, ja persona neatbilst šo noteikumu 1. punktā noteiktajiem psihologa pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem, proti, ja tā nav persona līdz 18 gadiem, kurai invaliditāte noteikta pirmreizēji pēc 2011. gada 1. janvāra un kura dzīvo ģimenē. Piešķirot psihologa pakalpojumu, sociālais dienests nevērtē personas maksātspēju.

"Psihologa pakalpojumu varēs sniegt speciālisti, kam ir atbilstoša izglītība un vismaz divu gadu pieredze ģimeņu ar bērniem konsultēšanā."

Pašvaldības sociālā dienesta lēmumu pakalpojuma pieprasītājs var apstrīdēt mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot pašvaldības domei attiecīgu iesniegumu. Savukārt domes lēmumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā.

Ja sociālais dienests lemj par pakalpojuma piešķiršanu, tam piecu dienu laikā jānoslēdz līgums ar pakalpojuma pieprasītāja izvēlēto pakalpojuma sniedzēju vai pašvaldības noteiktajā kārtībā izvēlēto psihologa pakalpojuma sniedzēju, ja pakalpojuma prasītājs nav norādījis vēlamo pakalpojuma sniedzēju un pašvaldībā līgums par psihologa pakalpojumu sniegšanu nav noslēgts.

 „Pakalpojuma pieprasītājs var izvēlēties kādu no sociālā dienesta piedāvātajiem psihologiem. Ja pakalpojuma pieprasītāju neapmierina sociālā dienesta piedāvātie psihologa pakalpojuma sniedzēji, pakalpojuma pieprasītājs izvēlas citu, un tas jau būs paša izvēlēts psihologs,” skaidro I. Vilcāne.

Kas par to maksā?

Pakalpojuma saņēmējiem par pakalpojumu nav jāmaksā. Pašvaldības sociālais dienests ik mēnesi LM iesniegs pārskatu par psihologa pakalpojumu nodrošināšanu iepriekšējā mēnesī. Samaksu par sniegto psihologa pakalpojumu LM pašvaldības sociālajam dienestam pārskaitīs 10 darbdienu laikā pēc pašvaldības sociālā dienesta pārskata saņemšanas.

Vienas konsultācijas cena nepārsniegs deviņus latus, tajā iekļautas arī pakalpojuma administrēšanas izmaksas. Psihologa pakalpojuma apjomu un cenu pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI