DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitātes pētnieks izdod "Lielo ķīniešu–latviešu vārdnīcu"

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 2010.gada 29.septembrī, plkst. 16.30 Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulv. 19) notiks „Lielās ķīniešu–latviešu vārdnīcas” atvēršanas svētki. Vārdnīcas autors ir sinologs, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas pasniedzējs Pēteris Pildegovičs. Pasākumā piedalīsies Ķīnas vēstnieks Latvijā, Latvijas Universitātes rektors, izglītības un zinātnes ministre u.c.

Vārdnīcas atvēršanas svētkos klātesošos uzrunās Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas profesors Leons Taivāns, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Ķīnas vēstnieks Hu Ješuņs(Hu Yeshun), Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, kā arī grāmatas autors – Pēteris Pildegovičs.

Vārdnīcas izveidošana ilga astoņus gadus – to laikā Pēteris Pildegovičs pētīja un analizēja iepriekš izdotās vārdnīcas, lingvistikas materiālus, vēstures grāmatas, kā arī viesojās Latvijas un Ķīnas universitātēs, koledžās un bibliotēkās, tikās ar Ķīnas vēstures, valodas un kultūras ekspertiem.

„Lielajā ķīniešu–latviešu vārdnīcā” iekļauti 5000 ķīniešu valodas vārdi un 50 000 vārdu grupas, un tās apjoms ir 1025 lapaspuses. Vārdnīcā iekļauta arī īsa Ķīnas vēstures hronoloģija, informācija par ķīniešu mūzikas instrumentiem, akupunktūras punktiem, kā arī Ķīnas provinču abreviatūras, pasaules valstis, reģioni un valūtas, ķīmisko elementu tabula u.c., tādējādi palielinot izdevuma informatīvo vērtību.

Vārdnīca ir vērtīgs ieguldījums Latvijas un Ķīnas iedzīvotāju savstarpējās komunikācijas uzlabošanā, kā arī atbalsts tiem, kuri vēlas mācīties latviešu vai ķīniešu valodu.

Atbalstu vārdnīcas izveidošanā sniegusi Latvijas Universitāte, LR Ārlietu ministrija un Ķīnas Tautas Republikas Izglītības ministrija. Vārdnīcu izdevusi Commercial Press of China, un tās metiens ir 1000 eksemplāru. „Lielā ķīniešu–latviešu vārdnīca” tiks izstādīta arī Latvijas paviljonā „Expo 2010” Šanhajā.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Universitātes Preses centrs
Tālr.: 67034329
E-pasts: info@lu.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI