DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Enefit Latvijā būvēs koģenerācijas spēkstaciju

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
SIA Enefit mātes uzņēmums, Baltijā lielākais elektroenerģijas ražotājs, AS Eesti Energia ir kļuvis par vairākuma kapitāla daļu turētāju siltumenerģijas ražošanas uzņēmumā Valkā. Šī investīciju projekta ietvaros Valkā līdz 2012. gadam ir paredzēts izveidot modernu biomasas koģenerācijas spēkstaciju.

Jaunās spēkstacijas pārvaldībai ir izveidots jauns uzņēmums SIA Enefit Power & Heat Valka, kas nodrošinās siltumu un elektroenerģiju Valkas pilsētai.

Jaunā uzņēmuma Enefit Power & Heat Valka, kas iepriekš bija pazīstams ar nosaukumu Valkas Bioenergo kompānija, kontrolpakete tika iegādāta no uzņēmuma Host Energo, kas ir HoSt B.V. meitas uzņēmums Latvijā. Notikušajā darījumā Eesti Energia pārņēma kontrolpaketi no Host Energo un palielināja uzņēmuma pamatkapitālu. Tādējādi pašlaik Eesti Energia pieder 90 procenti uzņēmuma kapitāldaļu, savukārt Valkas novada dome ir mazākuma akcionārs ar 10 procentiem kapitāldaļu.

„Investīcijas nelielās lokālas nozīmes koģenerācijas spēkstacijās ir ļoti nozīmīgas, jo tas ļauj nodrošināt elektroenerģiju un siltumu nelielām apdzīvotām vietām, vienlaikus arī samazinot elektroenerģijas pārvades radītos zudumus. Gan Igaunijā, gan Latvijā mēs saskatām lielu potenciālu elektroenerģijas un siltuma ražošanas efektivitātes paaugstināšanā tieši nelielajās spēkstacijās. Arī Igaunijā Eesti Energia pašlaik attīsta vairākus līdzīgus investīciju projektus,“ stāsta Raine Pajo, Eesti Energia valdes loceklis.

Eesti Energia ir parakstījusi līgumu ar Nīderlandes uzņēmumu Imtech Industry International B.V. par jaunās koģenerācijas stacijas būvniecību Valkā. Jaunās spēkstacijas elektroenerģijas ražošanas jauda paredzēta 2 MW, savukārt siltumenerģijas ražošanai tā būs 8 MW. Koģenerācijas stacijā kā kurināmais varēs tikt izmantota šķelda, zāģu skaidas vai kūdra.

Enefit valdes priekšsēdētājs Aivar Tihane skaidro: “Šodien parakstītais līgums iezīmē būtisku pārmaiņu sākumu, paplašinot Enefit darbību ārpus elektroenerģijas pārdošanas un kļūstot arī par tās ražotāju Latvijā. Enefit līdz šim ir veiksmīgi darbojies Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū, un pašlaik mūsu atvērtā tirgus daļa sasniedz 15 procentus. Šis ir īstais laiks, lai paplašinātu darbību, un biomasas koģenerācijas stacijas izveide Valkā ir pareizais veids, kā spert šādu soli. Jaunās spēkstacijas atrašanās vieta uz Igaunijas un Latvijas robežas ir ne vien simboliska, bet arī ļaus veiksmīgi apvienot Eesti Energia un Enefit speciālistu pieredzi un zināšanas elektroenerģijas ražošanā.”

Host Energo valdes loceklis Hermanus Klein Teeselink stāsta: “Mēs darbojamies Valkā no 2001. gada, nodrošinot pilsētai stabilas un efektīvas siltumenerģijas piegādes. Valkā mums ir bijusi iespēja pabūt dažādās pozīcijās - gan kā biomasas siltumstacijas izveidotājiem, gan kā tās darbības vadītājiem. Tomēr mūsu pamatnodarbošanās vienmēr ir bijusi atjaunojamo energoresursu projektu tehniskā izstrāde un realizācija. Tāpēc šīs pārmaiņas ļaus mums koncentrēt savu darbību uz jauniem projektiem atjaunojamo energoresursu nozarē.”

„Valkas novada dome jau 2008. gada jūnijā nolēma atbalstīt Valkas Bioenergo kompānijas ieceri būvēt ar biomasu kurināmu koģenerācijas staciju. Tagad pēc ilgstoša sagatavošanās procesa, pateicoties Eesti Energia investīcijām, šī iecere tiks īstenota. Valka iegūs modernu koģenerācijas staciju, kas nodrošinās vienmērīgu siltuma un elektroenerģijas piegādi pilsētai. Tostarp, pateicoties esošās stacijas modernizēšanai, uzlabosies arī gaisa kvalitāte pilsētā,” skaidro Valkas novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs.

Enefit Power & Heat Valka pašlaik ražo siltumenerģiju divās katlumājās, izmantojot biomasu un dīzeļdegvielu. Pēc jaunās ar biomasu darbināmās koģenerācijas spēkstacijas pabeigšanas 2012. gadā, šīs katlumājas tiks izmantotas rezerves jaudu nodrošināšanai.

Kopējās investīcijas, ietverot esošo katlumāju iegādi un jaunās koģenerācijas spēkstacijas būvniecību, būs aptuveni 10 miljoni eiro. 36 procenti no investīcijām jaunajā koģenerācijas stacijā tiks segti no Eiropas Savienības struktūrfondiem, kas paredzēti atjaunojamo energoresursu izmantošanas attīstības projektiem.

AS Eesti Energia

AS Eesti Energia ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas un siltuma ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. Eesti Energia tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kā arī Somijas cenu zonā Nord Pool elektroenerģijas biržā. Uzņēmums vienmēr izskata iespējas investīcijām perspektīvos ārvalstu projektos. Eesti Energia ir Igaunijas lielākais darba devējs ar vairāk kā 7000 darbiniekiem. Papildu informācija pieejama interneta vietnēs www.energia.ee un www.enefit.com.

SIA Enefit

SIA Enefit ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. SIA Enefit mātes uzņēmums AS Eesti Energia ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. SIA Enefit ir dibināta 2006. gadā. SIA Enefit ir elektroenerģijas tirdzniecības licence visā Latvijas teritorijā, kā arī sadarbības līgumi ar AS Augstsprieguma tīkls (pārvades sistēmas operators) un AS Sadales tīkls (sadales sistēmas operators). Pašlaik SIA Enefit klientu portfelis veido aptuveni 6 procentus no kopējā Latvijas patēriņa, tai skaitā ap 15 procentiem no Latvijas atvērtā tirgus. Papildu informācija pieejama interneta vietnē www.enefit.lv.

SIA Host Energo

SIA Host Energo ir starptautiskās kompānijas HoSt B.V. meitas uzņēmums Latvijā, kas specializējas ar atjaunojamajiem energoresursiem saistītu enerģētisko procesu un tehnoloģiju izstrādē un realizācijā. Kompānijai HoSt B.V. ir plaša pieredze dažādu enerģijas sistēmu izstrādē un uzstādīšanā - biogāzes ražošanas iekārtu, biomasas koģenerācijas sistēmu un gazifikatoru. Plašāka informācija pieejama interneta vietnē www.host.lv.

Papildu informācija:
Oskars Kupše
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
Mob.: +371 26151430
Tālr.: +371 67812241
oskars.kupse@prae.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI