"1918-1920" nominēta zinātnisko grāmatu kategorijā!

2014. gada 26. februāris

Foto: Valsts kanceleja Ikviens interesents grāmatas lappusēs varēs rast atbildes jautājumiem – kas bija cilvēki, kuri pirmie stājās jaunās valsts dienestā, kas bija

Faktogrāfiski bagātā laikmeta liecība „1918. – 1920. gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās" nominēta  "Zelta Ābeles" grāmatu mākslas konkursa zinātnisko grāmatu kategorijā. 

 

Ap 800 lappušu biezais izdevums tapis Valsts kancelejas un oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā kopīgi ar Latvijas Kara muzeju, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tas izdots ar Lauku atbalsta dienesta un AS "Latvenergo" atbalstu.

Grāmatu īpašu dara mākslinieces Ditas Pences veidotais maketa un vāka mākslinieciskais noformējums, ko poligrāfiski augstvērtīgā izpildījumā īstenojusi Jelgavas tipogrāfija.

Grāmata ir veltījums Latvijas valsts pasludināšanas 95.gadadienai.

  • Idejas iniciators un projekta virzītājs - Valsts kanceleja;
  • izdevējs - "Latvijas Vēstneša" Grāmatu apgāds;
  • saturs veidots, balstoties galvenokārt uz nacionālo atmiņas institūciju – Latvijas Kara muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures mu­zeja, Latvijas Nacionālā arhīva un Latvijas Nacionālās bibliotēkas – glabāto unikālo vēsturisko mantojumu.


"Zelta ābeles" konkurss

Grāmatu mākslas konkurss "Zelta ābele" šogad notiek jau 21. gadu, un tā noslēguma ceremonija šogad notiks 2. aprīlī, kad tiks sadalītas galvenās balvas. Pieteiktos darbus vērtē žūrija, vērtēšanas pirmajā posmā atlasot nominētās grāmatas (šoreiz deviņās kategorijās). Tās piedalās vērtēšanas otrajā posmā.

Paralēli rīkotāji aicina piedalīties publikas balsojumā grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele" un izvēlēties skaistāko pagājušā gadā Latvijā izdoto grāmatu. To Grāmatu izdevēju asociācija rīko sadarbībā ar portālu DELFI.

 

Saturs bagāts ar pirmpublikācijām

Grāmatā „1918. – 1920. gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās" pirmo reizi publicēti visi Latvijas Tautas padomes pilnvarotās Pagaidu vadības sēžu protokoli, kas papildināti ar komentāriem, svarīgāko vēstures notikumu aprakstiem, fragmentiem no notikumu dalībnieku atmiņām un dienasgrāmatām, to laiku raksturojošu informāciju no preses izdevumiem, kā arī ar fotogrāfijām, attēliem un dokumentiem.

Ikviens interesents grāmatas lappusēs varēs rast atbildes jautājumiem:

  • kas bija cilvēki, kuri pirmie stājās jaunās valsts dienestā,
  • kas bija "republika uz ūdens",
  • kāpēc Liepāju var dēvēt par Latvijas pagaidu galvaspilsētu,
  • cik daudzu valstu, valdību un pilsētu izlaistās naudaszīmēs bija jāorientējas Latvijas iedzīvotājiem ikdienas maksājumos? 

Tāpat tajā var izlasīt daudz citu interesantu faktu.

"Izdevuma veidošanā izmantotas arī Latvijas Nacionālajā digitālajā bibliotēkā pieejamās periodikas un grāmatu elektroniskās versijas. Pateicoties portālam "Zudusī Latvija" grāmatā dienasgaismu ieraudzījušas daudzas no aizmirstības paglābtas pagātnes liecības – fotogrāfijas un atklātnes no Letonikas un Baltijas centra Baltijas Centrālās bibliotēkas, Mūzikas un mākslas centra Mākslas lasītavas un Jolantas Āboltiņas personiskās kolekcijas. Publicētas arī fotogrāfijas no Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas fondiem. Daudzas no fotogrāfijām un atklātnēm publicētas pirmo reizi.

Viena no publicēto avotu grupām ir Sīkiespieddarbu nodaļas krājuma materiāli, kas izdevumā publicēti pirmo reizi," izdevumu piesaka Latvijas Nacionālā bibliotēka.

"Latvijas Vēstneša" informācija